Stok Kodu Nedir, Stok Kodu Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Stok Kodu Nedir, Stok Kodu Hakkında Tüm Bilmeniz Gerekenler
04 Şubat 2023, 15:20 0 Yorum 1255 Okuma

 

E-ticarette ürün takiplerinin yapılabilmesi ve ürünlerin karışmaması için stok kodu kullanılması gerekmektedir. Stok kodu, depo yönetimini ve özellikle B2B’de yeni siparişlerin verilmesini kolaylaştırmak için önemli unsurdur.

Stok Kodu Nedir?

“Ürün stok kodu nedir?” sorusunu yanıtlarken bu ögelerin amacından ve oluşturma biçiminden bahsedilmelidir. Kod oluşturmanın temel amacı, depolama sürecindeki ürünleri kategorize edip satışa hazır hâle getirmektir. Söz konusu kategorizasyon harfler, rakamlar ve özel işaretler kullanılarak yapılır. 

 

Stok Kodu Nasıl Belirlenir?

Stok kodunu belirlemek tamamen size kalmış bir durumdur. Ürünleriniz için kendi kodlarınızı oluşturabilirsiniz. Tabiki bu kodları oluştururken de bir takım konulara özellikle dikkat etmeniz de fayda var.

 

Stok Kodu Eklenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

“Stok kodu nasıl oluşturulur?” sorusunu yanıtlarken ürün kategorizasyonundan bahsetmek faydalı olur. Söz konusu kategorizasyon, tedarik ve teslimat süreçlerinde büyük bir öneme sahiptir. Bu aşamada yapılan hatalar, tüketiciye yanlış ürünlerin teslim edilmesi ve satış yapılan sitede yer alan stok bilgisinin eksik görülmesi gibi sorunlara yol açabilir.

Stok kodu oluşturma için kategorizasyonu elle veya standartlarını belirlediğiniz bir programla yapmanız faydalı olur. Rastgele kodlar oluşturan yazılımlar, stoklardaki ürünlerin tasnifini zorlaştırır. Manuel kod girişi yaparak, depoladığınız her mahsulün ayrı bir kimliğe sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede teslimat süreçlerindeki olası karışıklıkların önüne geçebilirsiniz.

 

Stok Kodu Girişini Elle Yapın

“Stok kodu nasıl verilmeli?” sorusunu yanıtlarken manuel girişlerin önemine değinmek faydalı olur. Otomatik sistemler, rastgele rakam ve harfler üretebilir. Bu yüzden, her bir ürün için kendi stok kodunuzu oluşturmanız tavsiye edilir.

 

Stok Kodunun Başındaki İlk 2-3 Hane, En Üst Kategoriyi Göstermeli

Stok kodunuzda bir hiyerarşi olmasını sağlamak için en özel ürün yerine asıl kategoriyi kodlayarak, işe başlamalısınız. Belli bir kategori altındaki özel ürün için bu kodu belirlerken de hiyerarşi durumuna göre ürünleri belirlemeniz daha kolay olur.

 

Stok Kodunun Başında 0 (Sıfır) Kullanmayın

Stok kodlarının her sistem tarafından okunabilir olması gerekir. Ürün kimliğinin başında 0 rakamı olduğu zaman bazı sistemlerin tanımlaması zorlaşabilir. Bu yüzden, stok kodunuzu oluştururken ilk kısımda 0 kullanmamanızı tavsiye ederiz.

 

Kategorilere Göre Stok Kodları Nelerdir?

“Stok kodu neye göre verilir?” sorusunu yanıtlarken belli kriterlerden bahsetmek mümkündür. Depolama sürecindeki ürünler için kod oluşturmadan önce detaylı bir sınıflandırma yapmak gerekir.

 Kıyafetlerde renk, beden gibi kriterlere; gıda mahsullerinde gramaj ve içerik bilgilerine başvurulabilir. Stok kodu belirleme işlemi aşağıdaki örnek üzerinden açıklanabilir.

  • Ürün: TŞ (Tişört)
  • Tür: TŞ1 (Polo yaka tişört) - TŞ2 (Kolsuz tişört) - TŞ3 (Bisiklet yaka tişört)
  • Marka: ABC, CDE, XYZ
  • Model: 01, 02, 03
  • Beden: S, M, L, XL
  • Renk: A (Kırmızı), B (Mavi) - A1 (Koyu kırmızı), B1 (Açık mavi)

Yukarıdaki kriterlere göre; ABC markalı 01 stil, XL beden ve açık mavi bir polo yaka tişörtün stok kodu ABC -TŞ1-01-XL-B1 biçiminde olur. Bu kimliği oluşturarak ürünü adet sayısına göre sitenize yükleyebilir ve satışını yapabilirsiniz.

 

Stok Kodu Neden Önemlidir?

Stok kodu yönetimi ve oluşturma işlemlerine işin başında başlamanız oldukça önemlidir. Belli bir düzen kurmak ve stok ile depo yönetimi için standartlar belirlemek, işin ilerleyen dönemlerinde size birçok konuda kolaylık sağlayacak. Raf düzenlerinden, sipariş takibine kadar bir düzen sağlaması nedeniyle, kafa karıştırmayan bir stok kodu sistemi kurmanız bu sebeple önemli. Her bir ürün için özel bir kod hazırladığınızda, ürünlerin stok sayımlarını daha kolay yapabilir, hangi üründen ne kadar satıldığını takip edebilir, herbir ürün kodu için alt stok limitlerini daha net belirleyebilir ve deponuzda mevcut stok durumunu kontrol edebilirsiniz. Stok kodu aynı zamanda, hangi ürünlerin daha çok satılıp, hangilerinin satılmadığı konusunda da size bir takım fikirler vermektedir. Deponuzdaki ürünleri incelediğinizde, sadece stok kodlarını analiz ederek dahi tüketicilerin hangi ürünleri daha fazla talep ettiğini görebilirsiniz.

 

B2B’de Stok Kodlarının Önemi Nedir?

Şirketler arasındaki alışverişlerde ürünler toplu olarak, yüksek miktarlarda tedarik edilir. Söz konusu satın alım faaliyetlerinde siparişler parti numarası, ürün serisi gibi özelliklere göre hazırlanır. Bu sayede stok kodları B2B satışlarda büyük kolaylık yaratır. Hâl böyleyken işletmeler arasında yapılan satış işlemleri, genellikle söz konusu kodlar üzerinden yürütülür.

Karmaşık stok kodları, büyük miktardaki siparişlerde sorun yaratabilir. Örneğin; aynı partide ve seride yer alan ürünlerin kimlikleri arasında bir tutarlılık yoksa satın alma işlemi zorlaşabilir. Bu durumda tedarik süreçleri olumsuz etkilenebilir. Tasnif işlemine gerekli özeni göstererek B2B satışlarını hızlı ve pratik bir hâle getirebilir, diğer işletmelerin sizden alış yapmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum